11:57 - Uluslararası Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Seferberlik ve Sefer Organizasyonu Sempozyumu
11:23 - Amasya İdari Ziyareti
16:25 - Başkanı Sevindi, Başarılı Gençlerle Bir Araya Geldi
16:20 - Başkan Yeşilgöz “2025 Yılı Bütçesine Yönelik Taleplerimizi Yineleyeceğiz”
16:07 - Amasyada Tır Kazası 1 Yaralı
16:00 - Kış Lastiği Zorunluluğu 1 Aralık’ta Başlıyor
15:55 - Amasya’da Sağlık ve Eğitimdeki Yatırımlar Vali Bakan’a Sunuldu
15:43 - Ey DÜNYA
15:33 - Amasyalı 13 Yaşındaki Genç Mucit, Tarihi Yapay Zeka ile Geleceğe Taşıyor
Amasya Üniversitesi İmaret Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi II. Bayezid Külliyesi’nde Makine Mühendisliği bölüm tanıtımı eklemeli imalat ve enerji depolama sistemleri konulu konferans düzenledi.
Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Sami Ata ve Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kürşat Türkoğlu sunumlarını gerçekleştirdi. Eklemeli imalat ve makine mühendisliği bölümü ile ilgili sunumunu yapan Ata, “Toplumun ihtiyaç duyduğu alanlara cevap verecek olan mühendislik yeterliliğini sağlamaktır. Bunu sağlarken aletlerin tasarımını kullanması, yapım ve kontrolünü sağlaması alanlarında da bizlere destek sağlar”
3 boyutlu üretim teknolojisi
Eklemeli üretim ile ilgili bilgiler veren Ata, “Buradaki aracın tasarımından iç yazılımına kadar tüm dizaynı bizim öğrencilerimiz tarafından yapıldı. Eklemeli üretim dediğimiz prototip üretimin günümüzdeki ismi. Mühendisler olarak bir şeyler üreteceğimiz ya da mevcut ürünü seri üretime soracağımız zaman hatalarını görebilecek bir prototip üretiriz. Eklemeli üretimin temel prensibi, tasarım oluşturup, belli adımlardan geçtikten sonra son ürün haline getirilmesi işlemidir. Diğer üretimden farkı, yeni nesil üretim şeklidir. Bu üretim de malzeme seçimi, belli başlı hassasiyetler göz önünde olur ve sanal ortamda tasarımlar yapılır” diye belirtti.
Enerji depolama sistemlerinden söz eden Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Kürşat Türkoğlu, tasarım çeşitleri, kurulum aşamaları, üretim aşaması ile ilgili bilgiler verdi. Türkoğlu, “Son işlem gerektirmez. Tasarla, üret ve kullan mantığı ile kolaylık sağlar. Hassas bir cihaz olduğu için bakım ve temizliği özenle yapılması gerekir. Ayrıca avantajları var. Doğrudan montajlı şekilde ürün elde edilir, atık seviyesi minimuma iner ve hammadde ve depolamaya ihtiyaç olmaz “diye konuştu.
Konferansta laboratuvar gösterim sunumu ve videolar izletilerek, gelen izleyicilerin soruları da yanıtlandı.
Haber: Yağmur Özdemir