11:57 - Uluslararası Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Seferberlik ve Sefer Organizasyonu Sempozyumu
11:23 - Amasya İdari Ziyareti
16:25 - Başkanı Sevindi, Başarılı Gençlerle Bir Araya Geldi
16:20 - Başkan Yeşilgöz “2025 Yılı Bütçesine Yönelik Taleplerimizi Yineleyeceğiz”
16:07 - Amasyada Tır Kazası 1 Yaralı
16:00 - Kış Lastiği Zorunluluğu 1 Aralık’ta Başlıyor
15:55 - Amasya’da Sağlık ve Eğitimdeki Yatırımlar Vali Bakan’a Sunuldu
15:43 - Ey DÜNYA
15:33 - Amasyalı 13 Yaşındaki Genç Mucit, Tarihi Yapay Zeka ile Geleceğe Taşıyor
Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumu eken girişimci, ailesinin de desteği ile bugün Türkiye’nin en büyük safran üreticisi haline geldi.
Amasya Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümünden mezun olduktan bir süre sonra köyüne dönen 35 yaşındaki Ramazan Boğa, bundan önce ay çiçeği, arpa ve mısır ekiyordu. Daha sonra merak ettiği safran üretimi için kolları sıvadı. Amasya Göynücek ilçesine bağlı Ayvalıpınar köyünde kendi çapında üretimlerine başlayıp yarım dekar alana safran soğanı ekti. İlk yılda 200 grama yakın ürün elde etti.
“Uzun ömürlüdür, 10 yıl kullanılabilir”
Uzun ömrüne dikkat çeken Boğa, “Dönüme 3 kişi yetiyor, çok işçilik isteyen bir bitki değil. Nisan – Mayıs aylarından sonra ot temizliği yapılıyor. Yazın uyku dönemine giriyor. Ekim veya Kasım’da çiçek hasatı yapılıyor. Aralık, Ocak ve Şubat döneminde de çoğalıyor. Kurumayı evde kendimiz yapıyoruz. Evde güneş yüzü görmeden oda içerisinde iki günde kendi kendine kuruyor. Ağızını kapatıp ambalajlıyoruz. Ayrıca uzun ömürlüdür. 10 yıl kullanılabilir” dedi.
Türkiye’de üretimi 40 kilo, tüketim 4 ton
Hasatın Türkiye’de bittiğine işaret eden çiftçi, “Şu anda 40 kilo civarında baharat elde ediliyor. Türkiye’nin tüketimi 4 ton üretilen 40 kilo. Yeni yeni canlanmaya başladı. Eskiden safran Safranbolu’da yetişir diye bir algı vardı biz onu yıktık. Türkiye’nin dört bir yanına hediye gönderimi yaptık. Hakkari Çukurca’da, İzmir Çeşme’de ve Antalya Alanya’da yetişiyor. Amasya’da 1.5 – 2 kilo civarında çıkıyor. Beş yılda ekim sahasını 23 dekar alana çıkardım. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurup iyi tarım sertifikası için çalışıyorum. Ayrıca gönderdiğim kişilerle geri alım garantili sözleşme yapıyorum. Firmalar, oteller ve restoranlara satış yapıyoruz. Ayrıca Nusret’e yıllık 4,5 kilo civarında satışımız var” ifadesini kullandı.
Ramazan Boğa’nın arazisinde incelemede bulunup kendisini tebrik eden Amasya Valisi Önder Bakan da “1 kilodan yaklaşık 450 bin, 500 bin TL gibi para kazanıyorlar. Bu çok kıymetli bir ürün. Ramazan kardeşimiz üniversiteyi bitirdikten sonra bu işe başlamış. Demek ki, herhangi bir nokrada bir masa, kalem, kağıt beklemeye gerek yok. Birisinin size iş vermesini beklemeye gerek yok. İşi kendiniz de sağlayabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Safran üretim incelemesinde, Göynücek Kaymakamı Mustafa Kartal, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ile diğer yetkililer de yer aldı.
Haber: Yağmur Özdemir